Αγιογραφίες Σπύρου Παπαλουκά στον Μητροπολιτικό Ναό Άμφισσας: Άξιζε όσο τίποτα άλλο, η αναμονή των 5 ετών (της Πέγκυς Αραβαντινού)

Άξιζε όσο τίποτα άλλο, η αναμονή των 5 ετών!!! Η Μητρόπολη της Άμφισσας, με τις Αγιογραφίες του Σπύρου Παπαλουκά, σχεδόν έτοιμη να παραδοθεί! ! Ένα όνειρο όλων μας έγινε πραγματικότητα! Πλέον είναι Μαγεία να στέκεσαι σε αυτόν το μοναδικό μνημείο και να εκστασιάζεσαι από την ένταση της ζωγραφικής, της σημειολογίας!

Περνάνε μπροστά στα μάτια σου όλα τα κινήματα της εποχής του ζωγράφου, ο ιμπρεσιονισμός, ο εξπρεσιονισμός, ο κυβισμός, ο φοβισμός, τα φυτόμορφα μοτίβα της αρ νουβό, οι μεταϊμπρεσιονιστές Ναμπί! Πόσο κοντά είχαμε βρεθεί στο να χαθούν όλα αυτά, το κτίριο ήταν διαλυμένο και οι τοιχογραφίες κατά κύριο λόγο αποκολλημένες… Το λαβωμένο κτίριο (ελεύθερου σταυρού μετά τρούλο-παραλλαγή της τρουλλαίας βασιλικής) από τους σεισμούς ασφαλίστηκε!

Γι’ αυτό το έργο βοήθησαν με κάθε τρόπο πολύ, μα τόσο πολύ άνθρωποι, από αυτούς που το ανέδειξαν μέχρι αυτούς που το υλοποίησαν! Εντάχθηκε και εντέλει δημοπρατήθηκε το έργο, τέλη του 2017 – αρχές του 2018! Ο Σεβασμιότατος κ.κ. Θεόκτιστος και το συμβούλιο του Ι.Ν., αιτήθηκαν και πρωτοστάτησαν στην έμπρακτη διάσωση του μνημείου. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανταποκρίθηκε αμέσως και διασφάλισε την βιωσιμότητα του έργου, με την χρηματοδότηση και υποστήριξή της. Η δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου έγινε από τις Διευθύνσεις Αναστήλωσης και Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού, με εξαιρετική προσοχή και ενασχόληση! Χάρη στις συστηματικές ενέργειες της ΕΦΑ Φωκίδας, συντηρήθηκε παράλληλα και το Βαπτιστήριο. Ενώ και ο Δήμος Δελφών κατά την προηγούμενη θητεία, βοήθησε έμπρακτα στην διευκόλυνση των συντηρητών.

Η Άμφισσα μας, μπορεί πλέον να καμαρώνει για το στολίδι της!!!

Πέγκυ Αραβαντινού

Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε μεγαλύτερες…