Σχέδια και ακουαρέλες του Σπύρου Παπαλουκά σε Έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών (Θεσσαλονίκη), 16 Δεκεμβρίου 2022 – 2 Απριλίου 2023

Στις 16 Δεκεμβρίου ανοίγει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών μια μεγάλη έκθεση με θέμα «Ξεριζωμοί» με μαρτυρίες μέσα από την τέχνη την περίοδο 1922-2022.

Σύμφωνα με την Γενική Διευθύντρια του Τελλόγλειου Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, η έκθεση αυτή είναι ουσιαστικά η πρόταση του Ιδρύματος Τεχνών για την επέτειο των εκατό χρόνων από το 1922 και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα μεγάλο σύνολο από σχέδια και ακουρέλλες κυρίως του Σπύρου Παπαλουκά, που απέκτησε το Τελλόγλειο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Το ελληνικό κράτος έστειλε τρεις ζωγράφους στη Σμύρνη για να να αποτυπώσουν την εκστρατεία, την καταστροφή. Αυτοί ήταν ο Σπύρος Παπαλουκάς, ο Περικλής Βυζάντιος και ο Παύλος Ροδοκανάκης. Από τον Ροδοκανάκη δεν σώζεται τίποτε. Από τον Παπαλουκά και τον Βυζάντιο σώθηκαν μόνο ελάχιστα δείγματα, μόνο τα λίγα σχέδια που θα δείξουμε στο Τελλόγλειο. Οι τρεις αυτοί ζωγράφοι έκαναν μια έκθεση το 1922, τον Ιούνιο στην Αθήνα, οργανωμένη από τον στρατό. Μετά τους ήρθε η ιδέα να μεταφέρουν αυτή την έκθεση στη Σμύρνη και φθάσανε στη Σμύρνη παραμονές της καταστροφής με αποτέλεσμα να καούν τα έργα, να μη σωθεί τίποτε. Σώθηκαν μόνο κάποια σχέδια λίγα μικρά του Βυζάντιου που ευτυχώς τα βρήκαμε και θα τα έχουμε στην έκθεση. Θα ξεκινήσουμε λοιπόν από αυτή την εικαστική μαρτυρία που αρχίζει από τα σχέδια του Παπαλουκά την ώρα που ο κόσμος πέφτει από την παραλία της Σμύρνης στις βάρκες. Είναι λίγα αλλά είναι συγκλονιστικά» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βουτυρά κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα 10 τελευταία χρόνια (2013-2022) δράσεων του Ιδρύματος.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι θα παρουσιαστούν έργα του Παπαλουκά από την περίοδο που πήγε στο Άγιον Όρος όπου και συναντήθηκε με τον Φώτη Κόντογλου και τον Στρατή Δούκα. Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης, με σύγχρονες πλέον αναφορές, θα παρουσιαστούν βίντεο, φωτογραφίες και έργα από την Άννα – Μαρία Τσακάλη, τον Δημήτρη Μεσσήνη, τον Γιώργο Κατσάγγελο και τον Χρήστο Αλαβέρα ενώ θα προβάλλεται ταινία του Γιώργου Ζώη που περιέχει αναφορές στο θέμα των προσφύγων. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 2 Απριλίου.

Πηγή: Ertnews.gr

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών